Cydr Radosny - Hosted By Dolnośląski Szlak Piwa i Wina
Warning: Undefined array key "content-widgets-order" in /home/platne/serwer23042/public_html/dspiw/wp-content/plugins/citybook-add-ons/templates/single-listing.php on line 239
Warning: Undefined array key "sidebar-widgets-order" in /home/platne/serwer23042/public_html/dspiw/wp-content/plugins/citybook-add-ons/templates/single-listing.php on line 240
Dlaczego warto nas odwiedzić?
Cydr Radosny to mała manufaktura cydrów jakościowych zlokalizowana w Kotlinie Dzierżoniowskiej. Cydrownia mieści się w zabudowaniach ponad stuletniego gospodarstwa rolnego w Piskorzowie koło Pieszyc. Za ceglaną stodołą rozpościera się sielski widok na panoramę Gór Sowich i Masyw Ślęży, które mają do zaoferowania niezliczoną liczbę atrakcji turystycznych. Szczyt Wielkiej Sowy oddalony jest od cydrowni o niespełna 7 km, a Ślęży o 16 km. W bliskim sąsiedztwie znajdują się również urokliwe jeziora zaporowe w Bielawie i Zagórzu Śląskim. Projekt Cydr Radosny narodził się w 2018 roku. Cztery lata zdobywania wiedzy i doświadczenia w zakresie pomologii i fermentacji spontanicznej zaowocowały w 2022 roku przekształceniem najbardziej utytułowanej, polskiej cydrowni domowej w profesjonalną.
Do produkcji cydru wykorzystywane są owoce z tradycyjnego sadu jabłoniowego o powierzchni 1 ha, który właściciele cydrowni uratowali przed wycinką. Ponadto powstaje sad kolekcjonerski złożony wyłącznie ze starych odmian jabłoni rosnących w najbliższej okolicy. Zrazy pędów tych drzew zostały zaszczepione jak dawniej na siewkach antonówki, a nie na podkładkach karłowych. Cydry tworzone są w sposób niskointerwencyjny przy wykorzystaniu różnych metod winifikacji takich jak pét-nat czy sur lie. Ich wysoka jakość została potwierdzona już na arenie międzynarodowej. Pierwszy komercyjny rocznik Ataku Jabłuszek zdobył złoty medal na Międzynarodowym Konkursie Cydrów Naturalnych INCC Madeira 2023. Cydr Radosny zaprasza na slow degustacje w cieniu drzew owocowych z widokiem na góry oraz do całorocznej sali kominkowej. Cydrownia współpracuje z lokalnymi producentami serów, pstrągów i wędlin. Na poddaszu planowane jest urządzenie pokoi gościnnych.