Browar Probus - Hosted By Dolnośląski Szlak Piwa i Wina
Dlaczego warto nas odwiedzić?
Działający od 2015 r. browar rzemieślniczy warzy piwa klasyczne i nowofalowe. Słynie między innymi z wielokrotnie nagradzanego pilsa „Odsiecz”. Od lipca 2023 r. PROBUS produkuje także rzemieślnicze destylaty: bierbrand (destylat piwny), a także inne mocne i szlachetne trunki, np. okowitę, brandy jabłkową i gin. Kooperuje z winnicami.
Na uwagę zasługuje wystrój sali degustacyjnej, a w szczególności artefakty związane z patronem obiektu – księciem wrocławskim Henrykiem IV Probusem. Na jednej ze ścian widnieje malowidło ukazujące księcia jako zwycięzcę turnieju rycerskiego. Praca inspirowana jest oryginalną miniaturą ze średniowiecznego Kodeksu Manesse (ilustrowanego zbioru poezji najprzedniejszych minnesingerów Europy, do których należał Probus). Z kolei we front baru wkomponowani naturalnej tarczę książęcą z herbem Piastów wrocławskich.
Kolejną atrakcją dla Turystów jest możliwość obserwowania procesów produkcyjnych „na żywo”, przez przeszklone ściany. Po wcześniejszym umówieniu się można odbyć wycieczkę po obiekcie z piwowarem lub gorzelnikiem, połączoną z degustacją trunków.
Obiekt dysponuje 26 miejscami noclegowymi o wysokim standardzie, restauracją, salą konferencyjno- bankietową i strefą fitness.